USA

ASAP Rocky-mål skapar högt tryck på ambassad

2:16 min

Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter har avbrutit sin semester för att träffa ledamöter i kongressen som kräver att ASAP Rocky ska friges.

– Vi ser att det fortfarande föreligger en del missförstånd. Fokus kommer nog att vara på frågan om borgen, säger Karin Olofsdotter.

I USA fortsätter protesterna mot att rapparen ASAP Rocky sitter häktad i Stockholm. Över 600 000 personer har skrivit på ett upprop och president Donald Trump är personligt engagerad i fallet.

Trycket på ambassaden har varit stort. Kontakten med Vita Huset sköts från Stockholm men Karin Olofsdotter fick nu i början på veckan flyga tillbaka till USA.

– För att vi ska få tillträde på den nivån så vill det till att man är antingen är ambassadör eller biträdande chef. Det är därför jag har åkt tillbaka.

ASAP Rocky - som egentligen heter Rakim Mayers och två andra män har suttit häktade sedan den 5:e juli misstänkta för misshandel och senast på torsdag måste åklagare besluta om åtal ska väckas.

Enligt åklagaren finns en flyktrisk och därför har männen hållits kvar i häktet och det har upprört många här i USA som tror att Sverige också har ett system för borgen.

Den bilden stärktes under helgen när president Trump själv erbjöd sig att betala borgen för ASAP Rocky.

Flera felaktigheter om häktningsförhållandena har också spridits här de senaste veckorna.

Att ASAP Rocky sitter isolerad stämmer inte men frågorna har varit många från amerikanska medier. Och på sin hemsida betonar ambassaden att Kronobergshäktet är nyrenoverat och det finns ett foto som visar hur det ser ut i en cell: väggfasta furumöbler, en tv och ett litet handfat.

Karin Olofsdotter tror inte att uppmärksamheten på lång sikt kommer att skada Sverigebilden i USA men det går inte att komma ifrån att frågan är stor frågan på sociala medier, bland andra hos tv-stjärnan Kim Kardashian med 60 miljoner twitterföljare.

En anledning är anklagelserna om rasism. Förra året häktades en annan amerikansk rappare - G-Eazy - i Stockholm. Han erkände, och efter ett och ett halvt dygn i häkte fick han en snabbrättegång. Han dömdes bland annat till att betala skadestånd för våld mot tjänsteman och narkotikabrott – men kunde sen fortsätta sin turné.

ASAP Rocky är svart och i förra veckan twittrade G-Eazy – som är vit – att de två fallen visar på vitt privilegium och systematisk rasism.

I Washington säger de flesta som jag frågar på gatan att de sett nyheten om ASAP Rocky men att de inte har nån vidare koll på vad det handlar om.

Men Melanie Jackson säger att hon har sett tweetarna om rasism.

– Jag skulle aldrig vilja åka till Sverige nu, säger hon.

Artikeln uppdaterades efter publicering.