"Trollflöjten" blir en dröm i Bergslagen

3:06 min

Mitt i Bergslagens skogar ligger sommaroperascenen Opera på Skäret, i Ljusnarsbergs kommun. Scenen firar 15 år och tar sig i år an Mozarts "Trollflöjten".

"Trollflöjten" är ett verk som går att tolka på ovanligt många sätt men på Opera på Skäret försöker regissören Roberto Recchia nu berätta den som den är - "med en twist", berättar scenens konstnärliga ledare Alexander Niclasson:

- Roberto Recchia har förlagt det hela såsom en dröm, nämligen huvudrollspersonen Taminos dröm.

Trollflöjtens handling är inte helt enkel att förklara. Den går i korthet ut på att prins Tamino förälskar sig i Pamina som han ser på ett porträtt. Pamina är dotter till Nattens drottning som säger att Pamina har blivit bortrövad och hålls fången av härskaren Sarastro i dennes borg. På väg dit får Tamino och fågelfångaren Papageno med sig en magisk flöjt som ska hjälpa dem över alla hinder.

Alexander Niclasson tycker att Recchia har hittat en fin ingång i verket.

- Universitetsstudenten Tamino är på sitt studentrum, han läser vid universitetet och han somnar, och då öppnas en ny värld för honom, där alla som finns i hans liv dyker upp och flyttar runt allt som finns på scenen. Det vill säga de förflyttar saker och ting runt i Taminos hjärna, säger han.

Twisten är att placera handlingen i en dröm för där kan allt hända, men annars går till och med experter vilse i Trollflöjtsskogen. Det kan regissören Roberto Recchia intyga:

"För det är fullt av äventyr, full av handlingar i handlingen och annat", säger Recchia som försöker återge berättelsen så rakt som möjligt - i form av en pojke som är förälskad i en flicka och som behöver passera ett antal hinder", säger Recchia.

Ett hinder är Nattens drottning som säger att Sarastro är ond vilket inte är sant. Det är tvärtom. Sarastro har kidnappat Pamina för att rädda henne.

Nattens drottning sjungs i inslaget av den italienska sopranen Giulia Bolcato.

I den här uppsättningen är Taminos resa en slags rit för att inträda i vuxenvärlden och för att tillägna sig förmågan att älska till exempel, som också barn kan förstå säger Roberto Recchia.

Premiär för "Trollflöjten" på Opera på skäret blir i helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista