Världsberömd operastjärna anklagas för sextrakasserier

1:27 min

En av världens mest hyllade operastjärnor anklagas för att ha utnyttjat sin ställning och sextrakasserat kvinnor. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

I en ny granskning från nyhetsbyrån AP berättar nio kvinnor att den berömda och inflytelserika operastjärnan utsatt dem för upprepade sexuella närmanden, något som ska ha pågått under flera årtionden.

En av kvinnorna framträder med namn i AP:s granskning och uppgifterna om sextrakasserier backas upp av ett 30-tal andra vittnen från operavärlden.

I granskningen framgår att operastjärnan lockat kvinnliga sångare med uppdrag i utbyte mot sex och sju av de nio kvinnorna i granskningen förklarar att deras karriärer påverkats negativt efter att de avvisar operastjärnan.

Operastjärnan har även varit verksam som dirigent, som chef för ett flertal operahus och har flera gånger uppträtt i Sverige.

Den anklagade operastjärnan nekar till anklagelserna i ett uttalande och säger till nyhetsbyrån AP att "Anklagelserna från dessa anonyma individer, som går så långt tillbaka som 30 år, är djupt oroande, och så som de har presenterats, felaktiga".

Operastjärnan menar även att normer är annorlunda idag jämfört med hur de var förr, och beklagar om hans handlingar fått någon att känna sig obekväm då operastjärnan trodde att de var välkomna och ömsesidiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista