JD Salingers verk ges ut som e-böcker för första gången

0:55 min

Författaren ville inte ge ut sina verk digitalt. Men nu har hans son bestämt sig för att gå emot beslutet, och släpper fyra verk som e-böcker på engelska.

Den som velat läsa Räddaren i Nöden som e-bok behöver inte vänta länge till. Det berättar The New York Times.

JD Salinger, som dog 2010, motsatte sig starkt att låta sina böcker ges ut i någon annan form än papper. Han sa ofta nej till att hans verk skulle göras om till film eller teater, och han ville inte ge ut böckerna digitalt.

Men, efter att han son, Matt Salinger, fått ett brev från en kvinna med en funktionsnedsättning som gjorde att hon inte kunde läsa tryckta böcker, bestämde han sig för att gå emot faderns åsikter.

Fyra av JD Salingers verk kommer ges ut som e-böcker i England och USA idag. Albert Bonniers förlag ger ut Räddaren i Nöden på svenska, och säger i en kommentar till Kulturnytt att de intresserade av att ge ut den som e-bok, men inte fått kontakt med Matt Salinger än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista