RECENSION - TV

Magnifik Russell Crowe i helkroppsdräkt i "The loudest voice"

4:04 min

Roger Ailes var länge kanske den mäktigaste mannen i hela USA:s nyhetsvärld. I "The Loudest Voice" spelas han av en oigenkännlig Russell Crowe. Kulturnytts Mattias Berg njuter av ett storslaget drama i sju delar.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

– Roger Ailes är den legendariska före detta chefen för det konservativa amerikanska tv-bolaget Fox News. I "The Loudest Voice" spelas han helt magnifikt av Russel Crowe, i en sorts helkroppsdräkt som förvandlar honom i till oigenkännlighet. Den sätter nog Crowe högt på listan över favoriter till det finaste tv-seriepriset, en Emmy..

Och Roger Ailes... kan du berätta mer om honom?

– Under decennier var han den kanske allra mäktigaste i hela USA:s nyhetsvärld, och han var dessutom medierådgivare till tre republikanska presidenter med början hos Nixon. Han tycks dessutom ha varit helt avgörande för att Donald Trump blev president, både genom sitt och Fox:s stöd. I den här serien får han också vara den första som formulerar devisen "Make America Great Again".

– Men, för några år sedan fick han gå efter ett antal beskyllningar om sexuella trakasserier, systematiskt, under hela sin karriär. Och så avled han 2017 efter en hjärnblödning.

Det här är ju ändå relativt känt. Vad tillför egentligen den här serien?

– Först och främst: Russell Crowe. Han visar upp den typen av skådespeleri där man kan titta på varje liten gest, minsta mimik och njuta av hur han tolkar just det där känsloläget.

– Dessutom ger den ju en bild av hela medieutvecklingen, där Fox News på många sätt satte det moderna tv-formatet som numera gäller också här hemma, exempelvis för morgonnyheter. Och även hur man så medvetet valde att tilltala den konservativa halvan av publiken - medan de andra kanalerna fick slåss om den andra halvan.

– Men det handlar också om hur hela historien berättas, med en stil och fördjupning som skiljer den från många andra medieserier som ofta gör mig uttråkad. Det här är storslaget drama, som också berättar om många fler än Ailes själv.

Kan du nämna någon?

– Då skulle jag välja Ailes fru, spelad av den ganska unga Sienna Miller - som också gör ett stort förvandlingsnummer under seriens gång, åldras på ett mycket mer realistiskt vis än i de flesta tv-serier. Sakta men säkert växer hon in i rollen som den där perfekta konservativa hustrun och påhejaren.

Roger Ailes, och Fox News, var och är också en stark kritiker av Hollywood och hela den liberala så kallade "medieeliten" i USA. Kan man se den här serien som en sorts hämnd från Hollywood-etablissemanget?

– Nej, det skulle jag inte säga. Dels bygger den på en uppmärksammad bok, som anses vara väldigt välresearchad. Dels gör ju Russell Crowe honom så mycket intressantare än bara en ond mediemogul.
Så jag skulle helt enkelt säga - se den, så får ni avgöra själva!

Hela "The Loudest Voice" finns att streama på HBO Nordic.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista