Plácido Domingo-konserter ställs in efter trakasserianklagelser

1:32 min

Efter att den hyllade operastjärnan anklagats för sexuella trakasserier, så ställer flera kända kulturinstitutioner in hans inplanerade konserter.

Plácido Domingo skulle ha uppträtt på San Francisco Opera och Philadelphia Orchestra under hösten. Men dessa konserter ställs nu in efter att nio kvinnor berättat för nyhetsbyrån AP hur operastjärnan ska ha utsatt dem för sexuella trakasserier.

Philadelphia Orchestra skriver i ett pressmeddelande att man är "mån om att ha en trygg, stöttande, respektfull och lämplig miljö för orkestern och personalen, för samverkande artister och dirigenter, och för vår publik och verksamhet".

Även Los Angeles Opera, där Domingo är chef, har agerat efter AP:s rapportering. De har i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP meddelat att de inleder en oberoende utredning, för att få klarhet i de "oroande anklagelserna".

Plácido Domingos ovälkomna närmanden ska ha pågått i flera årtionden, och operastjärnan ska även ha använt sin högt uppsatta position för att försöka pressa kvinnorna till att inleda sexuella relationer med honom. Sju av de nio kvinnorna i granskningen uppger att deras karriärer påverkats negativt efter att de avvisat operastjärnan.

Domingo nekar till anklagelserna i ett uttalande och säger till nyhetsbyrån AP att "Anklagelserna från dessa anonyma individer, som går så långt tillbaka som 30 år, är djupt oroande, och så som de har presenterats, felaktiga".

Operastjärnan menar även att normer är annorlunda idag jämfört med hur de var förr, och beklagar om hans handlingar fått någon att känna sig obekväm då operastjärnan trodde att de var välkomna och ömsesidiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista