Konstvetaren efter graffitiövermålningen: "Som att måla över Carl Larsson eller Zorn"

2:41 min

Efter att graffitimålningen Highway i Rågsved målades över ryckte många ut för att försöka rädda verket. Men deltagarna tror att det blir svårt att rädda den kulturhistoriskt värdefulla målningen

Muralmålningen "Highway" har i nästan trettio år prytt Rågsveds Centrum i södra Stockholm, vilket gör det till en av Sveriges äldsta graffitimålningar. Men efter ett missförstånd mellan fastighetsförvaltaren och en klottersanerare råkade den målas över under tisdagen.

"Highway" målades av crewet Still Heavens Only Force (SHOF) 1989 och skulle i år ha firat 30 år, vilket gör det till en av Sveriges äldsta graffitimålningar.

– Det blir ju som om någon gått in och målat över en Carl Larsson eller Zorn på Nationalmuseum för att man tyckt man ska bättra på, säger konstvetaren och tidigare graffitimålaren Jacob Kimvall.

Jacob Kimvall har tidigare verkat för att den 30-åriga graffitimålningen "Highway" ska K-märkas, då målningen har ett högt kulturhistoriskt värde, inte bara i graffitikretsar.

– Rågsved är ju en slags legendarisk plats i ett subkulturellt Stockholm. Rågsvedsgården som i alla fall jag förknippar med band som Ebba Grön och punkscenen, men som också var viktig för den tidiga hip hop-scenen.

Just nu pågår försök att rädda målningen som bland annat pryder ingången till Rågsveds Fritidsgård.

– Vi försöker gå på nu med vanligt vatten och såpa för att lösa upp. Det ser ut som att de har kört med en vattenbaserad färg, säger Mårten Bergman som själv är gammal graffitimålare.

Men trots försöken att rädda graffitimålningen tror Jacob Kimvall att det blir svårt att återställa "Highway" till det skick den var i innan den målades över.

– Man måste tänka på att den stått utomhus i trettio år. Man kommer nog inte att få tillbaka den i ursprungligt skick, och det kommer nog vara ganska kostsamt.

Även Mårten Bergman tror att det kan bli svårt att få bort all den ditmålade blå färgen, men han och de andra på plats i Rågsveds Centrum ska försöka rädda så mycket som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista