Många återkommande favoriter i SVT:s hösttablå

3:14 min

Stress, psykisk ohälsa, kriminalitet, mat och religion och hälsa - det är ungefär vad vi kan hitta i SVT:s höstutbud i år.

Idag presenterade SVT sitt höstutbud, och klart är att vi kommer att kunna återse en hel del favoriter och återvända koncept.

På dramafronten återvänder "Vår tid är nu" med sin tredje säsong. Dessutom kommer andra säsongen av "Innan vi dör", som följer upp kritikernas lovord från 2017.

Bland nyheterna finns filmatiseringen av Jonas Hassen-Khemiris roman "Allt jag inte minns", i regi av Beata Gårdeler. Hon har tidigare bland annat gjort filmen "Flocken".

– Det är en lite annorlunda berättad serie, med stort utrymme för form och bild. Långt ifrån den gamla vanliga SVT-realismen, säger Kulturredaktionens Roger Wilson.

– Jag är ju också lite extra nyfiken på en av höstens humorsatsningar, Kurs i självutplåning, med Evelyn Mok och Jonathan Unge. En serie som är baserad på Henrik Bromanders seriealbum med samma namn.

Det blir väl lite spinoff-serier också, där profiler från dramaserierna syns i nya roller?

– Ja, det finns ett visst självcentrerat intryck i årets tablå. Som när Adam Lundgren från "Vår tid är nu" gör ett SVT Edit-program om att vägra sociala medier. Och Erik Johansson från "Bonusfamiljen" gör en serie om att vara en perfekt förälder. Och den K-special som man puffar för inför hösten handlar om SVT.s egne profil Lennart Hyland.

Finns det några andra format som verkar nyskapande?

– En ny version av alla mästerkock och bakprogram är "Mästerskaparna", där man tävlar i konsthantverk, enligt en mall som vi alla känner till. En av deltagarna röstas bort efter praktiska test och den som blir kvar får ett fint pris.

– Och sedan drar ju serien "Tjuv och polis" igång i september. Där ska tio Askersundsbor planera och genomföra en kupp, samtidigt som 14 av Sveriges mest erfarna poliser ska försöka fånga dem. Man kan nog räkna med en upprörd debatt i sociala medier kring att SVT lär ut kriminella metoder i rutan, samt hur polisresurser fördelas på olika brottsfall.

– Annars är det många gamla favoriter i ny tappning. Ett av de format som SVT kört ganska hårt med genom åren är "känd person diskuterar allvarligt ämne". I år har turen kommit till Nour El Refai som leder programmet "Landet Lyckopiller", om varför var tionde svensk, däribland Nour själv, käkar antidepressiva. Bland annat diskuterar man varför det är så många över 80 som måste ta tabletter för att undvika depressioner.

– Dessutom får Kristian Luuk äntligen göra talkshow igen, nu tillsammans med komikern Daniel Hallberg. Ett koncept som de ju provkört på Scalateatern i Stockholm.

Och vad bjuds det på inom kulturområdet?

– "Kulturveckan" kommer tillbaka, "Kontrapunkt" fortsätter och efter "Hitlåtens historia", så blir det nu en serie om "Det svenska popundret" också, säger Roger Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista