TV- SERIE

Norska vikingar busar ljuvt med mångkulturen

2:31 min

När Norge lanserar sin första originalserie för HBO blev det i en oväntad genre: satir - fantasy - komedi - deckare om tidsresor och integration. Jenny Teleman recenserar

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Beforeigners
HBO Nordic
Av: Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin 

Bara idén … En halvmulen sommardag mitt i det digitalsvullna, högkonsumerande, hyperaktiva 2010-talet flyter människor upp ur havsdjupen, upploppande som korkar på jordens stränder.

Inte dina vanliga flyktingar, utan stenåldersmänniskor samt vikingar. Det har uppstått ett hål i rumstiden.

Det har uppstått ett hål i rumstiden!

Ur en annan reva läcker tidsflyktingar från 1800-talet, företrädesvis bohemer i cylinderhatt, monokel och ett oändligt intresse för människan och det vetenskapliga. Snobbiga är de också.

Dessa nyanlända från dåtiden är de som kallas beforeigners, kanske "förr-i-tidare" på svenska, och ska nu integreras i 2000-talet. Problem uppstår i det mångkulturella samhälle som består av 2000-talare i trånga kostymer med gåstavar, som räds en ond ande kallad gluten och så vikingar … eller? Det är rasistiskt att kalla dem vikingar – det heter "ursprungsnorrmän".

Dessa som snarar harar i skogen fortsätter gamla fejder från 1000-talet vid sidan om de överkultiverade, sirliga 1800-talsbohemer som experimenterar med opium och bordelliv. En smältdegel som i ett nafs omskapar Norge till öar av "no-go-zoner", fördomar och kulturkrockar. 
Här berörs svarta stråk som vi lever mitt i: trafficking, drömmen om familjeåterföreningar, och bostadssegregation.

Det är påhittigt, roligt, knäppt och inte ens översmart.

Och så spirar rent ljuvligt retsticketrams, som den grupp lättirriterade transpersoner som känner att de är födda i fel århundrade. Och en gangsterkung som är hårdare än allt för han var faktiskt här redan under ISTIDEN och som jagas genom satiren av ett klassiskt deckarpar bestående av en standarddeppig skild 2000-talssnut och en … sköldmö!

En omöjlig idé. Och så lyckas man. Det är påhittigt, roligt, knäppt och inte ens översmart.