Brasiliens kulturminister lämnar regeringen

1:30 min

Brasiliens kulturminister Henrique Pires avgår. Han gör det i protest mot Bolsonaro-regeringens syn på HBTQ-frågor.

Pires säger att det finns "viktigare saker att ta itu med än att två nakna män kysser varandra i TV. Till exempel har Brasilien över 13 miljoner arbetslösa."

I ett videoklipp som publicerades på president Jair Bolsonaros Facebook i mitten av augusti meddelade han att han skulle stoppa finansieringen till flera tv-projekt med HBTQ-tema. I klippet nämner han bland annat projektet "Transversais" ett projekt om fem transpersoner i Ceará.

Regissören Émerson Maranhão säger att det var hemskt att höra presidenten prata om hans projekt på ett sarkastiskt sätt. Ett projekt som ville visa att transpersoner i Brasilien kan leva ett vanligt liv. Émerson Maranhão säger att han känner sig censurerad och att HBTQ-personer i Brasilien känner sig hotade av den nya regeringen.

Bolsonaro har tidigare sagt att han vill se över det statliga filmstödet och fryser nu finansieringen av flera filmprojekt. Kulturminister Henrique Pires kallade det för censur innan han valde att avgå i förra veckan. Jag håller inte med om att kultur ska ha filter och därför lämnar jag sa Henrique Pires