RECENSION - FILM

Vad driver en människa till att bli terrorist? Svenska "Could this be you" är en lyckad dokumentär

2:20 min

I filmen "Could this be you" får starka barndomsminnen och psykologmöten ge oss en bild av vilka de är, två dömda terrorister.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Vi möter två män i såna där rånarhuvor med hål för ögon och mun. De får möta två psykologer och psykologerna vet inte vilka de är. De två männen är båda dömda för terrorbrott, mötena sker i en stor sliten lokal. En neutral mötesplats. De kommer ensamma till mötena med psykologerna, en psykolog i taget som sen i slutet av filmen får ge sin bild av de två. Och de vet alltså inte att de är terrorister.

Spännande, kommer de att måla upp en bild av två extremister, eller kommer de att se dom som vanliga medborgare med familj och jobb att gå till? Det är två engelsmän som dömts för terroristbrott vi möter bakom de svarta luvorna.

De får bland annat berätta om starka barndomsminnen, spela upp dem tillsammans med vuxna och barnskådespelare och det brister för den ene av dom i scener som är de starkaste jag sett på bio i år...

När jag ser en spelfilm och någon dunkar huvudet i väggen, känns det ofta sökt. Men här i dokumentären, i de starka scenerna så dunkar mannen som berättar om det svåra barndomsminnet med grisarna som ska dö, bakhuvudet i väggen gång på gång.

Agnieszka Lukasiaks film ställer frågor, berör – starkt –, låter oss tänka själva. De två männen är olika och bedöms också olika vilket gör filmen än mer intressant.