En väckarklocka som fortfarande ringer

Med anledning av situationen i de franska förorterna har Kulturnytt sett om en nutida filmklassiker: ”La Haine” (”Medan vi faller” på svenska). Den skrevs och regisserades av Matieu Kassovitz, som fick belönades med regipriset vid Cannesfestivalen 1995. Filmen skildrar tre unga män, fångade i en ekonomisk, etnisk och social krutdurk. Spelplatsen är en förort till Paris, och natten efter ett upplopp hittar en av männen en pistol. Filmens skildring av utsattheten, rasismen och våldet har kallats för en väckarklocka, med det var för tio år sedan. Fredrik Wadström vrider klockan tillbaka, och påminner också om ett annat upplopp.

Efter de svåra kravallerna i Los Angeles 1992 letade journalister, politiker och många andra efter förklaringar till det explosiva händelseförloppet. Men det fanns amerikanska musikskribenter som tyckte att det hela var mycket enkelt. Den som verkligen ville veta någonting om de fattiga, nedgångna och våldsamma områdena i staden behövde bara lyssna på Los Angeles-rapparen Ice Cubes album ”AmeriKKKa’s most wanted från 1990, alltså två år före kravallerna.

Precis så känns det nu med Mathieu Kassovitz film ”Medan vi faller”. Bara den franska originaltiteln, ”La Haine”, Hatet, gör det rätt svårt för den franska publiken att missa budskapet. I filmen skildras förorten som ett fängelse. De unga huvudpersonerna vet ingen väg ut därifrån. Jobb och karriär tycks ouppnåeligt och hela tiden trakasseras de av polisen. Och filmens kravaller påminner kusligt mycket om det som just nu rapporteras från verklighetens Paris.

Men istället för att gnälla på att det franska samhället inte tagit en tio år gammal film på tillräckligt stort allvarär det kanske bättre att hoppas inför framtiden. Till en början vore det bra att någon gång få veta vad det faktiskt är som händer just nu. Amerikanska medier har varit ganska dåliga på att beskrivaLos Angeles -92. En text som Ice Cubes ”Tales from the Dark Side” fångar situationen 1992 bättre än det mesta som skrivits senare, men den låten är ju från två år före kravallerna. Visst är ”Medan vi faller” en fantastisk film, men det vore ju synd om ett tio år gammalt dokument säger mer om det som händer nu än allt som kommer efteråt.

                                                        Fredrik Wadström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".