INTERNATIONELLA BESTSELLERS

Ny forskning: Den svenska litteraturhistorien måste skrivas om

1:31 min

Våra svenska kvinnliga 1800-talsförfattare nådde ofta betydligt större publik utomlands än sina manliga motsvarigheter.

Sveriges kvinnliga 1800-talsförfattare var internationella bestsellers – ofta mycket populärare utomlands än vad våra manliga författare var, det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Forskarna har kunnat se att författare som Fredrika Bremer och Emilie Flygare-Carlén översattes och spreds i över tio gånger större utsträckning än exempelvis Carl-Jonas Love Almqvist.

Projektet har under fem år särskilt tittat närmare på fem kvinnliga författarskap, som sedan jämförts med manliga författarskap– bland exemplen återfinns Selma Lagerlöf, Fredrika Bremer, August Strindberg och Esaias Tegnér.

Forskarna har bland annat kartlagt i vilken utsträckning författarna översattes till andra språk, hur många upplagor böckerna trycktes i och vad tidningar i andra länder skrev om författarna och deras böcker.

Litteraturprofessorn och projektledaren Yvonne Leffler menar att forskarnas arbete bör förändra svenskarnas syn på landets litteraturhistoria.

– Svensk litteraturhistoria behöver skrivas om ur ett internationellt perspektiv. Vi beskriver svensk litteraturhistoria i dag utifrån de författarskap som man höjt upp som nationellt viktiga och vi har glömt bort vad som egentligen spreds och representerade svensk litteratur, säger Yvonne Leffler.

Forskarna har hittat flera exempel på hur manliga författare lyfts fram med hjälp av sina kvinnliga kollegor under 1800-talet. Yvonne Leffler säger att man exempelvis introducerar Strindberg på tjeckiska med hjälp av Flygare-Carlén, och Viktor Rydberg i USA med hjälp av Bremer.

Det är digitaliseringen som ligger bakom att den dolda berättelsen om författarna nu kommit upp till ytan.

Det är först i dag som det på ett överskådligt sätt går att spåra tidigare bokutgivning, men att den här delen av historien inte berättats tidigare beror också på att ingen tidigare försökt, menar Yvonne Leffler.

Författarna var även stora kändisar i flera länder. Exempelvis var Fredrika Bremer så stor i USA att hon under ett av hennes besök till landet bevakades varje steg hon tog.

– De skrev om vilka platser hon besökte, vilka hon träffade och om hennes utseende. Dessutom fick hon uttala sig om allt möjligt, säger litteraturprofessor Åsa Arping i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista