FILM - RECENSION

Därför kommer du att gråta framför Hasse & Tage-dokumentären

2:19 min

Komikerduon Hasse och Tages filmer, revyer, sånger och böcker påverkade en hel nation. När Tage dör i förtid förlorar hans barn en pappa, Hasse en fadersfigur och hela Sverige en landsfader.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

P1 KULTUR: Ett längre samtal med Karsten Thurfjell och Maria Brander om "Hasse & Tage"-dokumentären – ljudlänk under artikeln

Att filmen heter "Hasse & Tage – en kärlekshistoria" är helt konsekvent, för det Jane Magnusson vill skildra är deras om inte äktenskapliga förhållande, så deras fulländade vänskap.

De var helt enkelt världens bästa vänner i över 30 år, dessa båda akademiker och studentspexare, Hasse som läst i Lund och Tage i Uppsala, som i slutet av 50-talet slussades in på Sveriges Radio jämte en hel del andra lustigkurrar som bröt ny humormark med Mosebacke Monarki.

Om den epoken och alla följande inspirerande genialiteter får företrädare för dagens humorelit vittna om i korta inpass.

Med AB Svenska Ord stadfästes samarbetet, och i filmen får vi en grundlig titt i skrivarstugan i Vitabergsparken på Söder, där så många sketcher till revyerna, tv-programmen och filmerna skapades under ömsesidigt spånande.

Nytt är också bådas gamla familjefilmer, riktiga amatörscener från både barndomen på 30-talet och 60-talets barnuppfostrande. Det blir väldigt nostalgiskt och känslosamt helt enkelt, inte minst i det tilltagande vemod som humorduon uppenbarligen kände när det socialdemokratiska folkhemmet inlett sin avveckling under 70- och 80-talet, och speciellt Tage gick mot en mer uttalad politisering.

Men även svärtan, smärtan och sorgen i de personliga förlusterna lyser fram, inte minst efter den dystra oktoberdag 1985 då Tage Danielsson dör, och tillvaron därefter för evigt kommer att halta.

Det känns, och man ska vara bra känslokall för att inte fälla en tår några gånger – vilket är lätt efter alla igenkännande skratt.