Ny Selma Lagerlöf-biografi

"Selma Lagerlöf hade nog gärna sluppit att sitta i Akademien"

2:01 min

Författaren Anna-Karin Palm är aktuell med en ny biografi om Selma Lagerlöf. Och det är en viljestark författare hon har porträtterat, med ett starkt stöd från dåtidens kvinnorörelse.

Selma Lagerlöf - detta gigant i litteraturhistorien. Hon föddes 1858 och debuterade 1891 med Gösta Berlings saga.

Författaren Anna-Karin Palm har skrivit den nya Selma Lagerlöf-biografin "Jag vill sätta världen i rörelse". Där framträder en bild av en bestämd och viljestark författare som ville bli Sveriges främsta.

Hör hela samtalet ur P1 Kultur i ljudlänken nedan.

Lagerlöf hade dessutom starkt stöd från dåtidens kvinnorörelse och flera av dess största profiler.

– Det är slående att hon inte hade någon manlig mentor, utan bara kvinnor. Det här var den första generationen som på bred front kunde utbilda sig och bli självförsörjande. De såg sig själva som "de nya kvinnorna". De ville förbättra världen, säger författaren Anna-Karin Palm.

Som första kvinna vann Selma Lagerlöf Nobelpriset 1909, och valdes in i Svenska Akademien 1914.

Nobelpriset förbättrade naturligtvis hennes ekonomi, och gjorde att hon kunde köpa tillbaka huset och jordbruksfastigheten Mårbacka.

Men stolen i Svenska Akademien, den hade Selma Lagerlöf nog kunnat vara utan, enligt Anna-Karin Palm.

– Hon kände ett stort ansvar som första kvinna. Hon var ju ofta den första kvinnan i olika sammanhang, och kände att hon måste bana väg för andra kvinnor in i de här manliga etablissemangen och institutionerna.

– Hon slingrade sig ur det så mycket hon kunde. Hon åkte verkligen inte till Stockholm varje torsdag. Jag har inte fått intrycket att det var jätteviktigt för henne, säger Anna-Karin Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista