Nästan bara kvinnor får pengar när stiftelse delar ut stort arbetsstipendium

1:35 min

På onsdagen presenterades vilka som får förlaget Natur och kulturs arbetsstipendier. Och 11 av de totalt 12 stipendierna går i år till kvinnor.

 – Jag kan säga rätt ut att det här inte var ett lätt beslut att fatta. När vi upptäckte att det blev så många kvinnor gick vi tillbaks och tittade på ansökningarna för att se, ”har vi varit orättvisa i den här parametern, män/kvinnor?”. Och vi tyckte nog inte det, säger Kjell Blückert som sitter i stipendiekommittén

Varje år delar stiftelsen Natur och Kultur ut stipendier på 100 000 kronor var, till författare som håller på att skriva en bok. I år får bland annat Rakel Chukri stipendium för en bok om assyrier i Sverige och Katia Wagner för en bok om dömda våldtäktsmän.

Det brukar vara ungefär hälften kvinnor och hälften män bland stipendiaterna, men i år är det bara journalisten Fredrik Mellgren som får stipendiet, som är man.

Förlaget fick in ungefär 400 ansökningar i år och av dem var drygt två tredjedelar från kvinnor. Bland de slutgiltiga stipendiaterna var könsbalansen alltså ännu sämre, än urvalsgruppen från början.

–Och det hade att göra med, enligt vårt förmenande, med kvalitén i ansökningarna, originaliteten, säger Kjell Blückert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista