Kulturpolitik

Eva Hamilton om filmbranschens besvikelse över kulturbudgeten: Det är verkligen bekymmersamt - Sverige halkar efter

1:24 min

Filmbranschen är besviken över kulturbudgeten. Produktionsrabatterna för filminspelningar uteblev helt och hållet. Det är verkligen bekymmersamt, säger Eva Hamilton, ordförande för Film- och tv-producenterna.

Många aktörer har ivrigt väntat på höstbudgeten. De av filmbranschen efterlängtade produktionsrabatterna för filminspelningar har inte tagits upp i budgeten.

Det är en väl utredd fråga, Tillväxtverket har tidigare räknat på att 300 miljoner kronor i en särskild fond skulle behövas för att göra Sverige lika konkurrenskraftigt som de flesta andra länder i Europa. Det finns också en politisk enighet i frågan.

Men Eva Hamilton, ordförande för Film- och tv-producenterna konstaterar uppgivet att det inte funnits utrymme för produktionsrabatterna i budgeten.

– Det är verkligen bekymmersamt, Sverige halkar efter när vi tappar både kompetens och chanser till arbete och skatteintäkter i vårt land, till andra länder där man nu bygger upp "svenska" miljöer för att det är mer ekonomiskt försvarbart, säger hon, och tillägger:

– Vi får hoppas på nästa budget. Det här är den fråga jag diskuterar absolut mest med svenska filmare, alla vill ha produktionsrabatterna. Att inte ha det är snarare en nettoförlust.

Kulturminister Amanda Lind menar att fokus i budgeten har varit att genomföra det som regeringen kommit överens om med Centerpartiet ich Liberalerna i det så kallade Januariavtalet och då fick filmbranschen stå tillbaka för satsningar på kulturskolan och lokaljournalistiken.

– Jag är medveten om behovet av produktionsincitament och frågan är inte bortglömd för att den inte finns med i den här budgeten. Nu får vi se hur vi kan bereda frågan vidare.