RECENSION – LITTERATUR

Tessa Hadley öppnar dörren till äktenskapets smärtpunkter och vardagslögner

2:30 min

RECENSION. Den brittiska författaren Tessa Hadley jämförs ibland med Virginia Woolf. Förra sommaren introducerades hon på svenska med romanen ”Syskonen”. Nu är hon tillbaka med "Sent på dagen".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Sent på dagen
Författare: Tessa Hadley
Översättare: Amanda Svensson

Jag har längtat efter Tessa Hadleys nya bok. Den förra, ”Syskonen” var en sådan där förtrollad sak, där skildringen av intrigerna mellan olika generationer i det engelska sommarhuset var så krispigt klarsynt och sinnligt levande att boken blev till en parallell verklighet.

Den nya boken ”Sent på dagen” öppnar dörren på ett liknande sätt. Vi kliver rakt in hos två par som känt varandra sedan unga år. Fyra vänner som rest och druckit och pratat i tre decennier. Men den stabila fyrsamheten rubbas när en i gruppen dör.

Berättelsen rör sig mellan det akuta nuet och återblickar till parens gemensamma förflutna. Lite som Jane Austen, med huset och hemmet och dialogen som alltings mitt.

Det handlar om vänskap och kanske kärlek, åren mellan 50 och 60 i den privilegierade liberala övre medelklassen. De har sett Tarkovskij, Christine har en egen ateljé hemma, Zach driver ett galleri, medan Lydia visst blev lyxhustru.

Berättarperspektivet växlar mellan dem som på ett lyxigt mingel.

Men tiden går och som titeln lyder: det är sent på dagen. När Christine letar i lådorna efter sitt smink hittar hon några fransiga tamponger som hon inte längre har någon användning för, något hon konstaterar utan större åthävor.

Det är bra fångat - och - den här boken är full av sådana detaljer från åldrandets och det långa äktenskapets smärtpunkter och vardagslögner.

Men tyvärr är det något konstruerat över hela projektet, trots alla sinnliga detaljer förblir de fyra vännerna främlingar för mig. Den här gången blev jag helt enkelt kvar i farstun.