Emmy-galan

Emmy till Renck för ”Chernobyl”

1:40 min

Johan Renck fick priset för bästa miniserieregi, dessutom fick ”Chernobyl” pris för bästa miniserie och bästa manus för miniserie.

”Chernobyl”, som handlar om kärnkraftsolyckan i Ukraina i dåvarande Sovjetunionen, har rosats av tv-kritikerna. Stellan Skarsgård som spelade en av huvudrollerna var också nominerad men blev utan pris.

Sedan tidigare var det klart att den svenska filmfotografen Jakob Ihre prisas för sitt arbete med tv-serien ”Chernobyl”. Han fick statyetten på det som kallas Creative Arts Emmy Awards som delas ut helgen innan den direktsända galan.

Jakob Ihre vann priset för sitt arbete med det andra avsnittet, ”Please Remain Calm”. Ihre var seriens huvudfotograf och filmade alla fem avsnitt.

Sammanlagt var serien nominerad till 19 priser, något som ändå hamnar i skuggan av ”Game of Thrones” som i år slog rekord med 32 nomineringar och också tog hem priset för bästa dramaserie.

”Fleabag” var galans överraskning och vann bland annat för bästa komediserie. ”Chernobyl” var inte den enda tv-produktionen med verklighetsbakgrund som prisades.

”When they see us”, som baserats på den verkliga berättelsen om fem tonårskillar som felaktigt anklagas för en våldtäkt i Central Park i New York i slutet av 80-talet, kammade hem pris för bästa huvudrollsinnehavare i miniserie. Galans mest känslosamma stund var när de fem män som utgör filmens verkliga förlaga ställde sig upp i publiken och deltog i hyllningarna av serien.

Emmygalan, som hålls i Los Angeles, är Hollywoods mest prestigefyllda prisutdelning vad gäller tv.

Hör ett samtal med Kulturnytts Fredrik Wadström nedanför.

Fakta: Emmy-priserna

Emmy är tv-världens kanske finaste pris, och delas ut vid en stor gala på Microsoft Theater i Los Angeles. Några av årets utmärkelser:

Dramaserie: ”Game of thrones”

Komediserie: ”Fleabag”

Manlig huvudroll, drama: Billy Porter, ”Pose”

Kvinnlig huvudroll, drama: Jodie Comer, ”Killing Eve”

Manlig huvudroll, komedi: Bill Hader, ”Barry”

Kvinnlig huvudroll, komedi: Phoebe Waller-Bridge, ”Fleabag”

Manlig biroll, drama: Peter Dinklage, ”Game of thrones”

Kvinnlig biroll, drama: Julia Garner, ”Ozark”

Manlig biroll, komedi: Tony Shalhoub, ”The marvelous mrs Maisel”

Kvinnlig biroll, komedi: Alex Borstein, ”The marvelous mrs Maisel”

Miniserie: ”Chernobyl”

Tv-film: ”Black mirror: Bandersnatch”

Manlig huvudroll, miniserie: Jharrel Jerome, ”When they see us”

Kvinnlig huvudroll, miniserie: Michelle Williams, ”Fosse/Verdon”

Manlig biroll, miniserie: Ben Whishaw, ”A very English scandal”

Kvinnlig biroll, miniserie: Patricia Arquette, ”The act”

Tävlingsprogram: ”RuPaul's drag race”

Sketchprogram: ”Saturday night live”

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.