4 av 10 kulturskolor väntar nedskärningar de närmsta åren

1:57 min

Fyra av tio kulturskolor i Sverige uppskattar att de kommer få minskade resurser de närmaste fyra åren, och i 15 kommuner riskerar kulturskolan att läggas ner helt.

Det visar nya siffror från Kulturskolerådet. Kulturskolor är aktiviteter som teater, dans, musik och andra kulturformer, som kommunen erbjuder barn.

Ronneby är en av de kommuner där kulturskolan kan stänga. Gymnasisten Lovisa Johansson berättar vad det skulle innebära för henne om kulturskolan i Ronneby la ner.

– Jag har blivit starkare i mig själv och fått mer självförtroende när det gäller att stå på scen och så. Både musikaliskt och som person.

Vad tror du att det skulle innebära för Ronneby om Kulturskolan la ner?

– Jag tycker att det skulle vara väldigt tråkigt, det innebär att alla som inte är idrottsintresserade skulle inte ha nåt att göra. Jag är på kulturskolan fyra dagar i veckan, jag skulle inte göra det så skulle jag nog inte göra så mycket.

Ronneby kommun behöver spara pengar och i förslaget som ligger nu kan man komma att lägga ner kulturskolans verksamhet, förutom musikundervisningen.

Och situationen där är alltså inte unik. Intresseorganisationen Kulturskolerådet frågade alla Sveriges kulturskolechefer om deras ekonomiska framtid och fyra av tio ser besparingar de närmsta fyra åren.

De gjorde samma enkät förra året och då svarade knappt en av tio att de behövde spara. Förra året var 7 kulturskolor nedläggningshotade, nu är det femton.

Det är inte lagstadgat att Sveriges kommuner måste erbjuda kommunal kulturskola och när många kommuner får svårt att få ihop ekonomin hänger kulturskolan löst.

Åsa Evaldsson (M) är ordförande i utbildningsnämnden i Ronneby. Hon säger att de har ett underskott på 27 miljoner och måste skära i sin verksamhet.

– Det är inte så att nån tycker att det är bra eller känner sig bekväm med det här men ja. Räcker pengarna inte så måste man se över sin verksamhet.

Vad har du att säga till de barn vill gå kvar i Kulturskolan?

– Tittar vi på våra fem kommuner här i Blekinge så är det bara Ronneby och Karlskrona som driver Kulturskola kommunalt. De andra har verksamhet till exempel genom föreningar, det skulle ju kunna vara ett alternativ i så fall.