Mattias Andersson blir ny chef på Dramaten

2:27 min

Mattias Andersson blir ny chef på Dramaten från den 1 mars 2020, uppger Dramaten i ett pressmeddelande.

Mattias Andersson har utsetts till teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten. Han har en bakgrund som erkänd dramatiker och regissör och kommer senast från ett uppdrag som konstnärlig ledare vid Backa Teater i Göteborg där han arbetat sedan 2006.

– Hela tiden vill jag arbeta med scenkonst som kan vara relevant för människor i dag på olika sätt och skildra vår komplexa samtid på ett sätt som gör det tillgängligt för många människor, säger han.

Att satsa på ett bra arbetsklimat är viktigt enligt den nya teaterchefen.

– Jag står för inkluderande synsätt på människan, vi ska ha rum där alla människor får komma till tals inom alla yrkesfunktioner på teatern. Det är viktigt för att vi ska kunna skapa relevant scenkonst, säger Mattias Andersson.

Mattias Andersson är född 1969 och hans pjäser och uppsättningar rör ofta samtida samhällsfrågor och människors dolda längtan. Han har fått ett flertal priser, bland annat Svenska Dagbladets Thaliapris, Expressens Teaterpris, internationella Prix d'Assitej och Svenska Teaterkritikers pris. På Dramaten har Mattias Andersson varit en uppskattad regissör och bland annat har hans föreställningar The Mental States of Sweden, Idioten och Uppenbarelsen fått lovord från såväl publik som teaterkritiker.

Mattias Andersson kommer att tillträda sitt nya uppdrag den 1 mars 2020 och välkomnar uppdelningen av VD-uppdraget och konstnärlig ledare. Maria Groop Russel är VD på Dramaten sedan i våras.

– Jag tror att den nya konstruktionen med uppdelningen mellan VD och konstnärlig ledare är utmärkt för mig att få rätt fokus och kunna ta teaterkonsten på Sveriges främsta scen vidare in i 2020-talet, säger han.