Nobelpriset i litteratur

Stark västdominans bland litteraturpristagarna

2:16 min

En stor majoritet av Nobelpristagarna i litteratur kommer från Europa eller Nordamerika, samtidigt som majoriteten av jordens befolkning kommer från andra platser.

4 av 5 Nobelpristagare i litteratur kommer från Europa eller Nordamerika, samtidigt som 4 av 5 människor bor någon annanstans i världen, det visar Kulturnytts kartläggning.

Det skulle dröja 13 år innan någon utanför Europa vann nobelpriset i litteratur, indiske Rabindranath Tagore – och om vi bortser från tre amerikaner, skulle det dröja ytterligare över 30 år innan chilenska Gabriela Mistral fick ta emot priset.

Övervikten av Nobelpris till västerländska författare håller i sig än idag. Om vi tittar till antalet invånare på våra kontinenter, bor mindre än en femtedel av jordens befolkning i Europa och Nordamerika – samtidigt som fyra av fem Nobelpris i litteratur gått till författare från just de kontinenterna.

Varför ser det ut så? Litteraturvetaren Jana Rüegg forskar kring Nobelpriset och hon menar att det har mycket att göra med språken och vilken ställning de har i världslitteraturen.

– Det översätts allra mest från engelska. Tyska och franska är centrala språk som står sig ganska starkt. Sedan finns de semiperifera, där finns ryska, italienska, spanska och svenska. Alla andra språk är perifera i det här systemet och det är här själva maktobalansen ligger.