NOBELVECKAN.

Anna Tullberg: Nobelpriset borde gå till ....

1:57 min

Kulturnytts egen akademi gör en Nobelprisnedräkning och tillkännager tänkbara pristagare. I dag är det litteraturkritikern Anna Tullbergs tur.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Nobelpriset i litteratur 2018 skulle kunna gå till polska Olga Tokarczuk.
Tokarczuk är en författare som rör sig över hela planen, på alla positioner, och fogar samman spelet till en unik och ofta magisk helhet.
Människan behöver söka för att utvecklas och vara fri i tanken. Olga Tokarczuks författarskap tränar just den förmågan hos oss. Att läsa hennes böcker är att uppleva hur hjärnan blir elastisk och spelplanen, världen, växer. Dessutom har hon humor.

Nobelpriset i litteratur 2019 kunde tilldelas amerikanske George Saunders, född 1958.
Saunders skriver så att vi får syn på oss själva och vårt ibland tafatta varande i en ofta cynisk värld, men han låter oss aldrig någonsin förlora vår mänsklighet. Hans egensinniga och skarpa noveller är svarta och skruvade, hans enda roman en av litteraturens största kärlekshistorier. Så: för hoppet och för omsorgen - om språket och om oss. George Saunders är också väldigt rolig.

Fler Nobelpristips från Kulturnytts akademie under artikeln