Hellre trädgårdsmästare än hjälte

Ralph Fiennes spelar den brittiske ambassadtjänstemannen Justin Quayle i Nairobi, Kenya i filmen ”The Constant Gardener” som har svensk premiär idag. Filmen bygger på John le Carrés roman med samma namn - ”den trägne odlaren” på svenska. Efter att Quayles hustru Tessa dött i en mystisk bilolycka börjar Justin nysta i vad hon höll på med och spåren pekar alltmer mot ett läkemedelsföretags hänsynslösa experimenterande med AIDS-sjuka kenyaner. Den brasilianske regissören Fernando Mereilles fick sitt stora genombrott med filmen ”Guds stad” 2002, och John le Carrés böcker har ju såväl filmats som televiserats ett flertal gånger. Maria Edström har sett ”The Constant Gardener”.

Att läsa John le Carré ger mig alltid en känsla av tröst, i det att hans desillusionerade syn på världen kanske trots allt ligger rätt nära ett slags sanning. Han tror varken på änglar eller på demoner och han får alltid gråtonerna att bli de mest intressanta och spännande.

De bästa filmatiseringarna av hans böcker är de som inte bara tagit fasta på intrigen, utan också på den där fördröjningen, det där skeva och undanglidande som utmärker le Carré-land. ”Spionen som kom in från kylan” Richard Burton i svart-vitt 1965 är en klassiker – en ”cold war-noir”. Men kanske är det BBC:s televiseringar, framförallt ”Smiley’s People” med Alec Guiness från 1982, som bäst fångat den här världsbilden som totalvägrar att gå någons ärenden.

Nu har som sagt regissören Fernando Mereilles tagit sig an ”The Constant Gardener” från 2002– tema AIDS, Afrika, korrupta läkemedelsföretag och politiker. Inom parantes kan man ju undra om inte Henning Mankell försökte göra en ja, ”svenne le carré” med sin ”Kennedys hjärna”. Och Mereilles film är juste, renhårig och snyggt berättad, puls och rytm, ett levande Kenya fyllt med människor och inte bara några slags statist-afrikaner. Strålande skådespeleri ned i minsta biroll, alltifrån Hubert Koundés kenyanske doktor till Bill Nighys brittiske minister. Och Justin och Tessa Quayle, Ralph Fiennes och Rachel Weisz lyckas med det helt osannolika att spela fram ett mycket lyckligt äktenskap.

Rollfiguren Tessa är i och för sig lite vansklig – en sensuell och rebellisk Pippi som vill rädda Afrikas AIDS-sjuka, men Weisz sekonderas så känsligt och kärleksfullt av den lågmälde Fiennes att det aldrig tippar över. Och denne Quayle, som egentligen helst vill odla sin trädgård är den typiske le Carré-hjälten - nämligen bara när han absolut måste. Så kanske är det där, i Fiennes rollporträtt som vi befinner oss i närheten av le Carré-land, för filmen ”The Constant Gardener” hur välgjord den än är, befinner sig inte helt där.

                                                               Maria Edström            

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".