Stopp för utlåning av da Vinci-målning till Frankrike

0:55 min

En domstol i Italien har tillfälligt stoppat utlånet Frankrike av Leonardo da Vincis målning "Den vitruvianske mannen". Det skriver La Repubblica.

Målningen skulle lånas ut till Louvren i Paris vid firandet av konstnärens 500-årsjubileum. Tavlan skulle lånas ut till Frankrike från Italien inför utställningen som invigs den 24 oktober.

Den italienska gruppen Italia nostra (Vårt Italien) har argumenterat för att den berömda målningen, som nu finns i Venedig, är för ömtålig för att flytta på och har hänvisat till en särskild lag som reglerar utlån av konstverk.

Men beslutet kan komma att ändras redan nästa vecka när den nytillsatte kulturministern Dario Franceschini ska argumentera i domstolen för att det redan finns en överenskommelse, som innebär att Italien i gengäld får låna målningar av Rafael vars 500-årsjubileum firas nästa år.

Under den förra italienska regeringen uppstod en konflikt med Frankrike om utlånet av da Vinci-verk från Italien till Louvren, med ledamöter från högernationalistiska Lega som pådrivande.