Blandade reaktioner från Kultursverige på årets Nobelpristagare

0:45 min

Svenska Akademiens val av Olga Tokarczuk applåderas – men det är också tydligt att Peter Handke är ett kontroversiellt författarnamn.

Martin Aagård, biträdande kulturchef på Aftonbladet, tycker att årets pristagare inte kommer som någon större överraskning.

– Det känns precis som vanligt, ett lagom upphetsande Nobelpris, säger han till TT.

– Möjligtvis kan valet av Handke vändas mot dem på grund av hans tidigare politiska ställningstaganden med Milosevic, men det tycker jag är snålt av dem som gör det. Det är ett litteraturpris, inget annat.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman beskriver valet som splittrat. Den ena, Tokarczuk, är ett oklanderligt föredömde medan den andre har vad Wiman beskriver som "dåraktiga politiska uppfattningar".

– Dr Jekyll and Mr Hyde skulle man väl kunna säga.

Han framhåller samtidigt att Handke är en av efterkrigstidens största författare.

– Men jag tycker att det hade varit lätt för akademien att vidga prisets gränser och hitta någon utanför Europa och kombinera det med Tokarczuk.

Författaren Steve Sem-Sandberg är positiv till att Olga Tokarczuk tilldelas Nobelpriset i litteratur.

– Jag tycker att Olga Tokarczuk är en väldigt bra författare på många sätt. Jag har läst hennes böcker med stor behållning sedan en lång tid tillbaka när de började ges ut på svenska, säger han till TT.

Enligt Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius visar valen av Nobelpristagare på integritet, eftersom att man har valt två författare som kan uppfattas som politiska.

Österrikarna jublar över att Nobelpriset i litteratur går till den kontroversielle författaren Peter Handke."Han borde egentligen ha varit där före mig", skriver landsmaninnan Elfriede Jelinek, som fick priset 2004, till nyhetsbyrån APA.

Valet av Handke förvånar många, eftersom hans politiska åsikter och ställningstaganden när det gäller den jugoslaviske krigsförbrytaren Slobodan Milosevic borde diskvalificera honom för utmärkelsen, något han även själv uttryckt.

Elfriede Jelinek var tveksam till att ta emot Nobelpriset och hävdade att hon hellre hade sett att landsmannen Peter Handke hade fått priset. Nu kallar hon Svenska Akademiens och Nobelkommitténs beslut "storartat". Den skygga författaren skriver i ett mejl till österrikiska nyhetsbyrån APA att det är på tiden att Handke får priset.

"Jag är glad att utmärkelsen går till någon som Österrike äntligen kan vara stolt över", skriver hon.

I österrikiska medier kallas Handke för en litteraturens popstjärna och flera politiker uttrycker sin glädje över valet. Österrikes förbundskansler Alexander Van der Bellen skriver på Twitter att det är en stor dag för landet.

"En lyckans dag för österrikisk litteratur och för litteraturen över huvud taget. Med Peter Handke har en författare vunnit Nobelpriset vars tysta och samtidigt enträgna röst sedan årtionden påverkat och format världen och människorna."