NOBELPRISET I LITTERATUR

Internationell kritik mot Svenska Akademiens val: "Extremt osäkert och skandalöst"

2:04 min

Valet av Olga Tokarzcuk och Peter Handke för Nobelpriset i litteratur har både stärkt och försvagat förtroendet för Svenska Akademien.

Tillkännagivande av nobelpristagarna i litteratur väckt olika reaktioner världen över. En av skeptikerna är Arifa Akbar, brittisk frilansskribent och litteraturkritiker för bland annat The Guardian. Särskilt valet av Peter Handke på grund av hans politiska ställningstagande i relation till krigen på Balkan.

– I min mening är han ett skandalöst val. Och de båda är europeiska vinnare. Om [Nobel] kommittén nu är så inställda på att inte vara eurocentriska, så undrar jag vad som hänt? säger hon.

Arifa Akbar tror att valet av pristagare inte kommer att förbättra Svenska Akademiens rykte.

– De försökte ta sig ur en tid av kontroverser och då är det här ett extremt osäkert och skandalöst val, säger hon.

Valet av 2018 års pristagare Olga Tokarzcuk har fått en mer positiv respons och kan i sig ha stärkt förtroendet för Svenska Akademien. Den inflytelserika amerikanska litteraturkritikern John Freeman ser det som ett utmärkt val.

– För mig känns Olga Tokarczuk som ett utmärkt, vackert val. En kommitte som väljer Tokarczuk har min tillit, säger han.

John Freeman mötte författaren själv under en en intervju tidigare under hösten.

– Det kändes som en person i navet av ett stort hjul av kontakter – metafysiskt, psykologiskt och spirituellt. Och att tala med den sortens person kändes lite som att tala med ett orakel.