Nobelpriset i Litteratur.

Yttrandefrihetsorganisation kritiserar valet av Handke

0:39 min

Amerikanska PEN är starkt kritiska mot Svenska Akademiens beslut att ge Nobelpriset till Peter Handke, efter författarens kontroversiella uttalanden i koppling till Balkankrigen.

Svenska Akademiens beslut att utse österrikiske Peter Handke till årets Nobelpristagare i litteratur har väckt starka internationella reaktioner, och då handlar det främst om hans ställningstaganden kring krigen på Balkan och hans öppna stöd till Slobodan Milosevic.

En av de senaste kritikerna är den amerikanska grenen av yttrandefrihetsorganisationen PEN. I ett offentligt uttalande skriver generalsekreteraren Jennifer Egan, att man djupt beklagar valet av Handke som pristagare och att man är "förbluffade över valet av en författare som har använt sin offentliga röst till att undergräva den historiska sanningen".

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN, håller inte med om att det är fel att Peter Handke tilldelas nobelpriset även om han stämmer in i kritiken mot författarens ställningstaganden kring krigen på Balkan.

– Jag förstår dem som kritiserar beslutet att ge honom nobelpriset, och jag delar kritiken av hans uttalande i en rad frågor som har med Balkan att göra. Men det är ett litterärt pris och det delas ut för hans författarskap och där har jag lite svårare att säga att tycker att det var fel att ge honom det, säger Jesper Bengtsson.