Bonniers hade flax – värvade Olga Tokarczuk för en månad sedan

1:38 min

Albert Bonniers förlag värvade Olga Tokarczuk och hennes katalog nu i september. Peter Handke har de gett ut, men inget sedan 2006. Nu plockar de upp hans gamla verk.

- Hon har haft ett jättebra förlag i Skåne som heter Ariel. Men i takt med att hennes författarskap har vuxit i hela världen har Olga och hennes agent förflyttat henne till större förlag som kan hantera hennes författarskap, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag.

- Då fick vi frågan i våras om vi skulle vara intresserade av det och sen har vi nu samarbetat med Ariel för att göra hennes böcker tillgängliga för en större läsekrets.

Varför fastnade ni för henne?

-Hon har de senaste åren varit absolut det viktigaste namnet i den europeiska litteraturen. Hon har vunnit flera stora internationella priser, hon börjar bli omtalad inte bara i Europa utan även i USA. Hon är översatt nu till trettio språk så det finns nog inget modernt europeiskt namn med större lyskraft än Olga Tokarczuk just nu.

Peter Handke då, hur är det med honom?

- Handkes storhetstid var på 70- och 80-talet sedan har han inte haft samma internationella renommé och han har varit en väldigt kontroversiell författare och det har säkert bidragit tidigare. Men vi har haft en rik utgivning av Handke på Bonniers tidigare som jag hoppas att vi kan få ut nu igen.

- Det blir att ringa samtal nu och trycka böcker.

- Det är hinna få ut böckerna till julhandeln som gäller nu?

- Ja, det är målet.