Medier

P3 satsar på poddar, musik och samhällsjournalistik när kanalen görs om i grunden

2:00 min

Nästan alla program i P3 tas bort efter förändringen, det blev P3's personal varse under gårdagen när cheferna gick ut med en ny strategi.

P3 vill komma ifrån att endast "jaga den unga lyssnaren", då de sett att deras poddar som har en mycket bredare åldersmålgrupp ökat i lyssning, samtidigt som lyssnare i radio minskar.

– Vi vill renodla kanalens innehåll genom att fokusera än mer på samhällsjournalistik och musikjournalistik. Vi vill spela mer musik för den musikintresserade och kräsne lyssnaren, och vi vill rikta oss till alla oavsett ålder, säger Cajsa Lindberg, biträdande programdirektör på Sveriges Radio.

Varför görs dessa förändringar?

– De senaste åren har lyssningen på radiokanalen P3 gått ned, samtidigt har vi sett att lyssningen på våra poddar har gått upp.

– Eftersom vi vet att titlar som "Morgonpasset" och "P3 Dokumentär" når till långt många fler än vad som varit P3's målgrupp så tror vi att med det här erbjudandet kommer att bjuda in fler personer helt enkelt.

Ni riktar er inte till yngre lyssnare på samma sätt som tidigare - var tar de vägen nu?

– Vi tänker så här: brinner det i Västmanland då lyssnar alla på P4 oavsett ålder. Vill man veta mer om ett val till exempel då är det klart att man får fördjupningen i P1.

– Men den där vassa och underhållande samhällsjournalistiken och musikjournalistiken, och det noggrant utvalda musikerbjudandet - det får man hos P3 och där är inte ålder det viktigaste.

Finns det inte en risk att ni glömmer bort en ålderskategori som de mellan 15 - 30 år?

– Vi tror att vi bättre når ut den hela den unga målgruppen genom att ge dem ett mer specialiserat erbjudande i våra respektive kanaler, istället för att försöka trycka in allting i en kanal. Genom att ständigt försöka jaga bara den unga lyssnaren de senaste åren i P3 så tror jag det blivit något för splittrat och spretigt erbjudande, avslutar Cajsa Lindberg.

Den nya tablån kommer att införas från och med januari 2020 och innebär inga uppsägningar av P3's personal.