"El Camino" – ett kärleksbrev till Breaking Bads banbrytande stil

2:21 min

En av tidernas mest hyllade TV-serier följs nu upp av filmen "El Camino" som tar vid där serien slutar.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: El Camino: A Breaking Bad Movie
Regissör: Vince Gilligan
Manus: Vince Gilligan
Skådespelare: Aaron Paul, Jesse Plemmons, Krysten Ritter
Genre: Action/Drama
Betyg: 4 av 5

I fem säsonger fick vi följa den cancersjuke kemiläraren Walter White som började koka knark och som sedan allt mer kom att omfamna kriminalitetens mörker.

Men, Breaking Bad handlade alltid minst lika mycket om brottslighetens moraliska konsekvenser.

En rollfigur som ofta fick vara Whites moraliska kompass var Jesse Pinkman, en strulig tidigare elev som godtroget stöttade sin sjuke gamle lärare tills det inte längre fanns någon återvändo.

Den nya filmen El Camino svarar på frågan vad som hände med Jesse efter seriens slut – och det är en fråga värd ett svar.

Det var mycket som knöts ihop i det sista avsnittet av Breaking Bad, men att Jesse Pinkman, ofta seriens hjärta, bara fick tre repliker och försvinnande liten tid mot slutet har alltid känts lite futtigt.

Här får han istället sätta sig i framsätet, både bildligt och bokstavligt talat. Ut ur Walter Whites skugga framträder en traumatiserad och vilsen individ.

Som Jesus uppstånden från de döda.

Den stöddiga unga Jesse från seriens öppning är nästan helt utraderad och när han knackar på hemma hos gamla kompisar är det som att de ser Jesus uppstånden från de döda.

Genom flashbacks får vi möta rollfigurer som inte längre finns med oss, men alla ögonblicken fyller en funktion för att föra den nutida berättelsen framåt: ingenting känns någonsin överflödigt i El Camino, ingenting känns långsamt.

Aaron Pauls skådespeleri är lysande och utöver Jesses resa känns hela filmen som ett kärleksbrev till Breaking Bads banbrytande visuella stil.

Ni som inte sett serien borde göra det först, det här är verkligen en uppföljare.

Men vi som sett blir rikligt belönade och börjar nog genast om från första avsnittet igen.