Dominerar

Rekordmånga danska kulturchefer i Skåne

1:55 min

Danska Maria Frej blir ny VD för Malmö Live konserthus. Hon är en av många chefer inom kultursektorn som rekryteras från vårt grannland.

Maria Frej är idag musikchef vid Tivoli i Köpenhamn, där hon bl. a. ansvarar för det klassiska och jazzutbudet i Nöjesparken och Tivolis symfoniorkester.

Hennes vision är att locka alla samhällets grupper till Malmö live, säger hon till Kulturnytt.

– Malmö live säger själv att det är en musikalisk mötesplats för hela staden, och det är precis den vision som jag tycker är helt förfärligt spännande att arbeta med.

Med Maria Frej blir det ännu en dansk chef för en kulturinstitution i Malmö. Sedan tidigare leds Malmö opera, Malmö stadsteater, Form design center, teaterhögskolan, Malmö konstmuseum och Region Skånes kulturförvaltning av danska chefer. Och nyligen fick även Moderna museet i Stockholm och Malmö en chef från Danmark.

Maria Frej tar nu över Malmö live vars prognos pekar på ett minus för i år. I mitten på nästa år upphör dessutom det sponsorsbidrag man fått från Skanska på 4 miljoner per år.

Maria Frej är även aktiv som fritidspolitiker i Socialistiskt folkeparti och medlem i Köpenhamns borgerrepræsentationen alltså kommunfullmäktige.

– Det innebär att hon har god kunskap om hur politik fungerar och politisk styrning av kommunala verksamhet fungerar. Sen är hon professionell. I sin vd-roll har hon ett helt annat uppdrag än vad hon har som fritidspolitiker i Köpenhamn, säger Elin Brusewitz, styrelseordförande i Malmö live konserthus.