RECENSION – FILM

Midway – en reklamfilm för den fyrkantiga hakan och hårdaste killekramen

2:31 min

Roland Emmerich som bland annat gjort megaframgången "Independence day", kommer nu med "Midway". En skildring av en viktig strid under andra världskriget.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Jag ska recensera filmen "Midway" här: Tyvärr är det ingen film. Det är en reklamjingel på två timmar och tjugo minuter för den fyrkantiga hakans återkomst. Den hårdaste killekramen. Den svajigaste militärmössan. Och de spänstigaste honnörerna. Störst klumpar i halsen uppstår när bröderna vid din sida skjuter riktigt spruttigt.

Det är också en reklam för att vara extra underbemannad. Enligt "Midway" var det ungefär sex amerikanska soldater som besegrade ungefär 205 japanska hangarfartyg, trots att befälhavaren hade bältros och den modigaste piloten hostade blod.

Jag gillar krigsfilm. Det finns också många, många känsliga svarta intressanta skildringar av unga män i uniform som nöts i djungler, öknar, städer, i Vietnam, Korea. Jag tycker ubåtar är spännande. Jag ser allt jag kommer över om Dagen D. Så det är inte det.

Men det här alltså. Stackars Dennis Quaid haltar runt på däck och skorvelsluddrar cowboylingo och börjar nästan grina av rörelse när han får utnämna en tredjetekniker till förstetekniker. En kille stoppar en bomb – med händerna. Woody Harrelson måste ha druckit mycket sprit för att orka göra sin plirige befälhavare.

Vad handlar filmen om? Den handlar om ett viktigt slag vid ögruppen Midway i Stilla havet strax efter attacken på Pearl Harbour. Ett slag som vände kriget mot japanerna. Jag är övertygad om att alla fakta är korrekta. Alla kläder och rekvisita fullkomligt osar 40-tal. Oljan brinner på vatten som det ska. Flygscenerna är perfekt tv-spels-smidiga.
Men snälla. Det här ska se ut som Spielbergs delikata mix av nostalgi, spänning och känslor, men är så inte Spielberg. Filmen är en fyrkantig baseball som gift sig med en "äppelpajskulspruta". Och fått barnet "Midway".