Grönt ljus för renovering ska säkra mumie- och vikingasamling

1:55 min

Museet Gustavianum i Uppsala har väntat länge på en renovering då byggnaden aldrig riktigt klimatanpassats för samlingarna de förvaltar.

Huset är byggt 1622 och beskrivs som en av Sveriges mest betydelsefulla universitetsmuseum. I samlingarna finns känsliga föremål som bland annat arkeologiska fynd från vikingatiden och egyptiska mumier.

– Publiken kommer att få se helt nya utställningar och nya delar av samlingarna som inte riktigt visats tidigare.

Renoveringen kommer att ta tre och ett halvt år och då hålls museet stängt. När de öppnar igen kommer de kunna jobba mer med temporär utställningsverksamhet, inlån och även plocka in delar av samlingarna som inte tidigare visats.

– Vi har den egyptiska och den antika samlingen har visats tidigare, men Uppsala universitet har en av landets största konstsamling och de bästa delarna av den kommer att kunna visas i Gustaviana. Sen har vi även en av landets främsta myntkabinett, det kommer att bli spektakulärt, säger Mikael Ahlund är museichef.

Budgeten för renoveringen är uppskattad till 99 miljoner kronor, med en inräknad riskmarginal. Museet hålls stängt under renoveringen och museets sjutton anställda kommer då att jobba med magasinen, de andra samlingarna och planera för öppningen.

– En viktig sak är att våra samlingar är tillgängliga för lärare, forskare och studentgrupper, det arbetet kommer att pågå som vanligt, säger Mikael Ahlund.