Sara Danius ikoniska Nobelstil visas på museum

2:09 min

Sara Danius ikoniska Nobelklänningar kommer under våren att visas i en utställning på Nationalmuseum i Stockholm.

Fokus kommer ligga på modedesignerna Pär Engshedens skapandeprocess, inspiration och det nära samarbetet med Sara Danius. Och utställningen har arbetats fram mellan både museet, Engsheden och Sara Danius själv.

– Jag tror hon tyckte det var roligt att kunna visa klänningarna på riktigt för många människor. Hon var noga med att lyfta Pärs konstnärskap och var själv en skapande kreativ person och kanske därför också förstod vikten av att ge honom en stor konstnärlig frihet, säger Cilla Robach, försteintendent och ansvarig för utställningen på museet.

Utställningen "Pär Engsheden och Sara Danius nobelklänningar" visar de fyra uppmärksammade klänningar som burits av Svenska Akademins ständiga sekreterare Sara Danius under nobelfesterna 2015-2018. Utställningen visar en del av Pär Engshedens pågående forskningsprojekt på designskolan Beckmans kring skapandet av de fyra klänningarna.

– Pär Engsheden provar alltid nya saker och vänder på perspektiv. Och jag kan tänka mig att samarbetet med Sara Danius, där hon var en väldigt stark personlighet som vågade gå med honom i den här resan att testa nya saker, blev väldigt lyckosam. Där tror jag att de fann varandra på ett väldigt fint sätt, säger Cilla Robach på Nationalmuseum.

Utställningen öppnar den 26 mars 2020 och pågår till september samma år.