"En teater som var unik" – minnesutställning om Skånska Teatern och Landskrona

2:15 min

I helgen var det invigning av utställningen "Skånska Teatern - en teatersaga i tre delar" på Landskrona Museum. En av Sveriges främsta fria teatergrupper som blev en viktig del av Landskrona.

Skånska Teatern var den fria teatergruppen som i några olika varianter var aktiva i Landskrona mellan 1974 och 2003.

På ett knökfullt vernissage invigde skådespelaren Rolf Lassgård utställningen, och förklarade vad som var så speciellt med de år som han tillbringade på teatern i början av sin karriär:

– Det handlar om Skånska Teaterns väldigt speciella sätt att jobba på, som sökte och tog näring från publiken. Från Landskronabornas tankar, drömmar och känslor så skapades en teater som jag skulle säga var unik här, säger Rolf Lassgård.

Hur den fria teatergruppen Skånska Teatern blev en viktig del av Landskrona det är en av de röda trådarna i utställningen på Landskrona. Som till exempel hur man jobbade intensivt med publikarbete, och gjorde trailers för sina föreställningar ute på arbetsplatser och använde sig av med stadens teateramatörer i flera stora uppsättningar. Men även sättet som teatern tog ställning i kampen mot att stadens stora arbetsplats, Öresundsvarvet, skulle läggas ner.

Men här finns förstås också rekvisita, kostymer, affischer och bilder från föreställningar som bland annat "En midsommarnattsdröm", "Oliver Twist" och "Robin Hood".

Fast historien om Skånska Teatern som en motor i Landskronas kulturliv har inte längre någon naturlig fortsättning. Stadens senaste fria teatergrupp la faktiskt ner sin verksamhet för bara några månader sedan. Hos antikvarien Nina Petersson som varit med och satt samman utställningen om Skånska Teaterns historia finns ändå förhoppningen att den ska kunna fungera som inspiration och en förebild.

– Att man kan göra väldigt mycket av sina drömmar, bara man tror på dem och arbetar hårt. Det här var en dröm hos sju unga som blev något riktigt stort och riktigt fint som räknas som en av Sveriges bästa fria grupper. Så vi hoppas att den kan vara inspirerande, för kulturlivet är inte riktigt lika bubblande här idag, säger Nina Petersson.