Litteraturveckan i P1 till Karlstad

6:58 min

I april 2020 genomförs Litteraturveckan i P1 för fjärde gången. Redan nu är det klart att den stora prisutdelningen, av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris, kommer att äga rum i Karlstad den 24 april.

En lyssnarjury som ska bestämma vilken författare som får Sveriges Radios Romanpris 2020. Fyra cirklar har försetts med de fyra nominerade romanerna.

Varje bokcirkel läser och diskuterar sedan böckerna på sina träffar. En av medlemmarna i varje cirkel medverkar i den slutliga lyssnarjuryn, diskuterar under ledning av kulturredaktionens Jenny Teleman de nominerade böckerna i P1 och är med och utser en pristagare.

Vilka fyra romaner som nomineras till Sveriges Radios Romanpris 2020 avslöjas 15 januari.

Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2020 genomförs den för fjärde året i rad och den stora finalen – prisutdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris – äger rum på Scalateatern i Karlstad fredag 24 april.

Litteraturgalans värd är P1:s Marie Lundström som till vardags leder Lundströms Bokradio.

– Jag erkänner: Jag är lite extra glad för att vi ska till Karlstad. Det är ovanligt många litterära kopplingar som just Värmland bjuder på. Jag funderar som bäst på vilka gäster och artister vi ska bjuda in till galan... Och om ett plommonlila fodral kunde vara något att göra entré i, säger Marie Lundström.