Potemkin och Katarina - den största kärleken?

Stalin: den röde tsaren och hans hov - det var en bok som förre året möttes av stora hyllningar. Författaren till den var den brittiske historikern och journalisten Simon Sebag Montefiore, som hade ägnat mycket tid åt att gräva i de arkiv som öppnades efter Sovjetunionen fall.

Just nu är Simon Sebag Montefiore i Sverige för att prata om en annan historisk bok: ”Potemkin och Katarina den stora”. Den tar upp en av de verkligt omtalade kärlekshistorierna genom tiderna, den mellan Furst Potemkin och kejsarinnan Katarina, en kärlek som verkligen innehöll ömhet, sex och makt och det under tjugo år.

I går (16 nov 2005) hade vi en intervju med författaren, idag har vi en recension och det är Ulrika Knutson som har läst den.

Den är översatt av Ulf Gyllenhak. Ulrika Knutson tycker, i korthet, att huvudpersonerna skildras förnämligt, men att materialet är för omfattande för att göra boken intressant hela tiden.

(Sänd 17 november 2005 kl 8.54 och 13.05)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".