Kulturnytts julkalender 2019

Lucka 6: Spela åsna!

1:40 min

Joakim Silverdal minns sin tid som åsnehuvud i kyrkans julspel. Rollen som alla ville ha!

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

När jag var 13 år spelade jag och min kusin åsna i kyrkans julspel. Jag var framdelen och han – som drog det kortare strået – fick vara rumpan. Men han var en bra rumpa.

Skådespelet utgick från julevangeliet och utspelade sig sedvanligt på den tiden då Quirinius var ståthållare i Syrien. Jag har letat, men i Bibeln står inget om ifall Josef och Marias åsna genomförde samma koreograferade dans som den vi gjorde till en peppig jullåt i uptempo. Jag får leta vidare i Apokryferna och återkomma.

Skulle du fråga någon annan som växt upp inom den kristna kyrkan, är det förvånansvärt många som spelat åsna i ett julspel. Och bland dem som inte gjort det tycker jag att det går att ana en avundsjuka i blicken. Det verkar finnas enighet: åsnan är ju bästa rollen!

Så om du som lyssnar har chans på årets åsneroll, ta den!

Och ska du istället TITTA på ett julspel, låt dig inte luras av omvärldens bild av åsnan som ett korkat kreatur. I julspelsbranschen är det den hetaste rollen i dubbel bemärkelse:

Det kan jag personligen intyga, efter ett flertal föreställningar i åsnedräkten som min mamma sytt av kuddarna från vår gamla soffa.