"Aris Fioretos 'Atlas' liknar ingen annan bok jag läst"

9:06 min

Aris Fioretos har gått från att uppfattas som en smal författare till en bredare sorts berättare. Nu är han aktuell med den svårkategoriserade "Atlas". Lars Hermansson recenserar boken i P1 Kultur.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Aris Fioretos debuterade 1991 med den prosalyriska "Delandets bok" och har sedan dess utkommit med ett femtontal böcker i olika genrer, mestadels romaner.

Fioretos, som också är professor i estetik vid Södertörns högskola, har gått från att uppfattas som en smal författare till en bredare sorts berättare, i romaner som "Den siste greken" och "Mary" för vilka han vann Sveriges Radios romanpris 2010 och 2016.

Nu är Aris Fioretos aktuell med en bok som heter Atlas och som är lite svår att kategorisera. Lars Hermansson, författare och kritiker, dissekerar boken i samtal med P1 Kulturs programledare Gunnar Bolin.

– Ja, det räcker att titta på boken och bläddra lite i den för att inse att den inte är något dussinverk. Den är stor och tung som en gammal telefonkatalog, vackert formgiven av Birgit Schlegel på Gewerkdesign i Berlin, säger Lars Hermansson och fortsätter:

– Jag tycker att bokens anspråksfulla yttre faktiskt är kongenialt med dess innehåll för Atlas liknar ingen annan bok jag läst. Man kan säga att den är en remix på tre av Fioretos tidigare romaner i skepnad av fiktiv pseudovetenskaplig text i medicinalhistoria med noter, källhänvisningar och hela rubbet.

Tycker du om boken?

– Väldigt intressant som bildningshistoria, och jag är glad att jag har läst den, samtidigt finns något kokett och lite självupptaget över hela projektet. Fioretos är lite av litterär cirkushäst på gott och ont.

Lyssna på samtalet via ljudlänken ovan.