Provocerande karaktär flyttar till Norrland – "Inlandet" blir film

2:16 min

Under våren 2020 är det premiär för en film baserad på Elin Willows uppmärksammade roman "Inlandet" från 2018.

Filmen "Inland" är baserad på Elin Willows roman "Inlandet" Från 2018. Jon Blåhed är regissör och det var huvudkaraktärens beteende som lockade mest.

– Det jag fastande för var att det är en karaktär som inte har någon jättestark drivkraft eller stort mål. Då kände jag att det här var något intressant och nytt, säger regissör Jon Blåhed.

En ung kvinna ska flytta till sin pojkväns hemort i Norrlands inland. Under bilresan på vägen upp tar relationen slut, men kvinnan från Stockholm väljer att stanna kvar på orten – till en början utan sysselsättning eller någon annan anknytning till platsen.

Elin Willows roman "Inlandet" håller just nu på att färdigställas som film, med biopremiär under nästa år. Filmens regissör Jon Blåhed menar att den unga kvinnans passiva beteende kan komma att provocera biopubliken.

– Det finns förväntningar i samhället och en stor press som många unga känner. Man ska ha ett tydligt mål med vad man ska göra. När vi ser någon som inte har det blir vi direkt provocerade. Det tycker jag att man ska bli av den här historien och sen ska man kanske börja fundera på varför, säger Jon Blåhed.

Jon Blåhed är själv uppvuxen i den lilla orten Tärendö i Tornedalen och filmen utspelar sig på en ospecificerad ort, men är inspelad i Arjeplog och Luleå.

Han menar att en av de viktigaste delarna under inspelningen var att fånga den unga kvinnans utifrånblick på platsen dit hon kommer – och inte nödvändigtvis den bild som personerna som bor där har.

– Det var också något som jag funderade på mycket innan vi började filma. Man skulle verkligen känna att det var det perspektivet. Sen vet jag att många i Norrbotten som läst boken och inte tycker att det är den mest positiva bilden av Norrbottens inland, säger han och fortsätter:

– Men jag tycker tvärtom. Det är en väldigt vänlig by hon kommer till där alla vill hjälpa till, det är bara hon som inte kan ta det till sig.