Konsthallar och Instagram – fritt och konstnärligt broderi vinner mark

2:40 min

På tio år har över 130 000 bilder taggats med ordet "broderi" på Instagram och det är långt från alla som formulerar sig i text.

Över 130 000 Instagram-bilder har taggats med ordet "broderi" och konsthallar landet över ställer ut fria och konstnärliga broderier.

Någon som inte är förvånad över broderitrenden på sociala medier är Barbro Lindberg, ordförande för Sveriges största broderiförening Täcklebo broderiakademi.

– Det är ju en oerhörd tillfredsställelse att sätta en nål med en tråd i ett tyg och sen sömma på, säger Barbro Lindberg.

Broderiakademin har över tusen medlemmar runt om i landet och föreningen värnar sedan 90-talet särskilt det fria och konstnärliga broderiet.

Långt från de mönstrade korsstygn som just nu gör succé i sociala medier, har det fria broderiet istället på senare år gjort succé på konsthallar – exempelvis genom konstnärer som Britta Marakatt-Labba eller Karin Derland.

En av styrelseledamöterna i Täcklebo Broderiakademi är Emma Ewadotter i Umeå. Hon visar upp ett av sina fria broderier – ett norrsken där hon också broderat in LED-lampor som förstärker effekten av det flödande himlavalvet.

– Det är sju stycken lampor som är parallellkopplade. Jag tycker om när man får spännvidden mellan många olika stygn och att variera material. På vissa ställen är det lintråd, andra bomullstråd och andra jättetunn metallictråd. Då får man spelet mellan den tjocka och den tunna linjen.

Emma Ewadotter ser senaste tidens genombrott för broderier, både vad det gäller sociala medier och på konsthallarna, som steg i rätt riktning.

– Det är ju fantastiskt att det är hantverk och slöjd, men det är ju också konst. Sen tycker jag att det är kul att det börjar användas som grafitti. Tittar vi på Gerillaslöjdarna eller annan form av mjuk aktivism så dyker den här typen av handarbeten som ett sätt för att väcka uppmärksamhet för en fråga. Det är också skitviktigt, säger Emma Ewadotter.