RECENSION – FILM

"The Farewell" – personlig släktkomedi om att ljuga för farmor

2:34 min

Filmen "The Farewell" av Lulu Wang är en släktkomedi om en svårt cancersjuk kinesisk farmor och hennes familj som lurar henne att hon är frisk.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: The Farewell
Regi: Lulu Wang
Manus: Lulu Wang
Skådespelare: Akwafina, Shuzhen Zhao, Diana Lin m.fl.
Genre: Dramakomedi 
Betyg: 4 av 5

Den unge kinesiske läkaren har studerat i England och pratar över huvudet på sin patient, Billis farmor Nai Nai, som är döende i lungcancer. På sjukhuset i Changchun i Kina, är hon omgiven av sin stora, spridda familj som kommit resande från Japan och Amerika, helt överens om att inte låta farmor få veta att hon ska dö. Den svaga länken i planen är barnbarnet Billi, bosatt i New York med författardrömmar, och ökänd i släkten för att ha ett mycket lättavläst ansikte.

Billi spelas av rapparen och skådespelaren Akwafina som nyligen fick en Golden Globe för sin insats i ”The Farewell”. Jag förstår verkligen varför. För här har vi en kvinnlig antihjälte med dålig hållning och ständigt neddragna mungipor. Vissa kallar det resting bitch face - det vill säga ett helt vanligt kvinnoansikte i vila men som ser aggressivt ut. En sällsynthet i film-sammanhang. Men Billi kan se glad ut, som när hon gör morgongymnastik med sin farmor.

Regissören Lulu Wangs film är baserad på en verklig lögn, det finns till och med en dödssjuk farmor i de privata kulisserna. Och hon vet vad det innebär att ha en fot i Kina och en i USA och de kulturgnistor som uppstår när kontinenterna skaver mot varandra.

Jag kan tycka att "The Farewell" vilar lite väl tungt på sin moraliska twist, om det är rätt eller fel att låta en människa förbli okunnig om att hon är döende. Det kan man tycka olika om. För det Lulu Wangs roliga, egensinniga och djupt personliga film egentligen handlar om är priset för förflyttning mellan länder, en lite falsk framgångssaga, som en Vilhelm Moberg för tjugohundratalet.