Babblare-illustratör kan få miljonbelopp

1:44 min

Dömdes betala 3,8 miljoner kronor – nu föreslår Svenska Tecknares styrelse att föreningen ska betala en tredjedel av Babblarna-illustratörens kostnader.

Styrelsen för intresseorganisationen Svenska Tecknare vill ge ett miljonbelopp till en av Babblarnas illustratörer Ola Schubert, för att täcka delar av hans rättegångskostnader.

Under 2019 dömde Arbetsdomstolen att förlaget Hatten – inte Schubert – äger upphovsrätten till de populära figurerna och därmed dömdes han att betala rättegångskostnader på cirka 3,8 miljoner kronor.

Enligt styrelsens förslag ska föreningen nu betala strax under en tredjedel av beloppet, cirka 1,2 miljoner kronor.

Det är ett principärende, menar Svenska Tecknares förbundsdirektör Sofia Jerneck.

– Det är ofta en väldigt skev marknad där uppdragsgivaren har en mycket starkare position. Här ser vi att det dömts kring principfrågor runt upphovsrätten och då är det viktigt för oss att lyssna in vad våra medlemmar tycker för att se vad följderna blir, säger Svenska Tecknares förbundsdirektör Sofia Jerneck.

Är det för att ni tycker att domslutet är felaktigt?

– Vi ser att domslutet tolkar upphovsrättsliga principer på kanske ett annat sätt än vi har jobbat utifrån tidigare. Ska en upphovsperson plötsligt kunna förlora sina rättigheter utan att det definierats genom avtal? Den här domen öppnar för det och det är någonting som vi behöver titta noga på och jobba vidare med, säger Sofia Jerneck.

På torsdag hålls ett extrainsatt årsmöte där Svenska Tecknares medlemmar ska ta ställning till styrelsens förslag.