FILMPREMIÄR:

"Jag och min bror" handlar om syskonkärlek som den alldeles för sällan visas

2:08 min

Monia Chokri har gjort många roller framför kameran, nu debuterar hon som regissör med en dramakomedi om syskonkärlek.

Som skådespelare har hon en lång rad roller bakom sig, bland annat i Xavier Dolans filmer. På fredag går Monia Chokris filmdebut som regissör upp på de svenska biograferna - "Jag och min bror" heter den här i Sverige och Björn Jansson träffade henne på Cannes Filmfestival i maj, där filmen hade världspremiär.

Jag och min bror handlar om Sophia som kört fast på universitetets filosofiska institution, arbetslös och pank flyttar hon hem till sin bror och de två har en fin relation, de hänger en hel del med varann och retas en hel del. Men när brorsan flirtar med hennes abortläkare, och de två blir ett par, känner sig Sophia övergiven och vid 35 känner hon att hon måste bli vuxen. Jag och min bror är en film som ibland pepprar en med en kulsprutedialog, ibland är fin i långsammare stunder.

Jag jobbade intensivt med dialogen för att de roliga scenerna skulle bli kul. Men jag vill inte kalla det en komedi säger Monia Chokri.

- Att kalla en film en komedi är att utsätta sig alltför mycket. Då sitter många och bara väntar på skratt. Och min film är som livet, ibland kul, ibland allvarligare.

På premiären i Cannes var kanadensiske regissören Xavier Dolan i publiken och hon får frågan vad hon lärt sig av honom, den sex år yngre kollegan som redan vid 30 gjort åtta långfilmer.

- Att drömma fritt, och att det inte finns gränser för vad man kan göra och bli.