Nina Stemme gör succé med Verdi på Covent Garden

Nyligen blev hon utsedd till årets operasångerska - 50 kritiker i gjorde sitt val i den tyska tidskriften Opernwelt och det var särskilt hennes Wagnertolkning vid Bayreuth i somras fick rösterna att samlas. Hon, ja det var alltså Nina Stemme som där gjorde Isolde.

Nu i dagarna gjorde hon sin dubbeldebut i Verdi på Covent Garden i London. Stemme sjöng Amelias parti i Maskeradbalen, ledd av Charles Mackerras. Det var i princip fullsatt och därefter fick hon strålande recensioner. Bland andra skrev man i The Observer att hon har en klar röst med jämn kärna som hon kan uttrycka sig mycket starkt med.

På denna nypremiär, mitt i applåddånet, fanns Kulturredaktionens Kerstin Berggren.

Stormande applåder leder över till engelska publikröster om Nina Stemme: ” Nina  Stemme she was powerful, beautiful, colour to her voice.” 

”She acted well, and she was lovely and she sung well. She had a very  beautifiul, kind of mixed voice – I mean the voice was soft  and  in the right spots, it was passionate and delicate and had a beautiful colour to it    It was controlled. And she was just the sort of soprano one neads,  really because she can play the role to perfection . She was very convincing, very passionate and very tragic.” 

”A great, great singer!”   

Kerstin Berggren:

Nina Stemme - det är precis en sådan sopran vi behöver. Vilken röst, vilken färg, vilken passion, vilken behärskning, vilken precision - de positiva omdömena ville aldrig ta slut när Everald Thornton och Ian Boyd kommenterade kvällens föreställning av Maskeradbalen..

Vilken succé, Nina Stemme!

Nina Stemme: 

Ja det känns fantastiskt roligt. Jag är överlycklig idag, verkligen.

Kerstin Berggren:

Hur kändes det att sjunga här på Covent Garden?

Nina Stemme:

Det kändes bra. Det var väldigt torr luft för det har blivit kallare i London och när det är torrt i luften påverkar det rösten litet grann.  Det är verkligen en underbar känsla att få musicera med Sir Charles Mackerras, och det har varit en jättefin ensemble, och att få  sjunga Verdi - för mig är det operans essens på något vis. Det var det som fick mig att fatta intresse för dramatisk opera för länge sen.

Kerstin Berggren:

Ja för det här var en ny roll för dig nu?

Nina Stemme:

Ja det var Verdidebut och Covent Garden-debut för mig. Jag har sjungit Verdis Requiem några gånger, men annars har jag mest sjungit Wagner och tysk repertoar och Puccini under min tid som ensemblemedlem i Köln.  

Kerstin Berggren:

Om Nina Stemme var hjältinnan denna kväll så var det ingen tvekan om vem som var hjälten – nämligen dirigenten Sir Charles Mackerras. Han fyllde 80 år denna minnesvärda kväll. På särskilda papper kunde publiken läsa alla gratulationer som strömmat in från operavärlden – Joan Sutherland, Renée Fleming, Simon Rattle, Nicholas Hytner. Mitt i applådtacket rullades en jättetårta in på scenen med 80 ljus, och från balkongerna regnade långskaftade rosor i mängd ner över scenen, samtidigt som hela publiken på 2.200 personer stämde upp i en gemensam hyllningssång.

Nina Stemme: 

Vad jag tycker är spännande är att ha fått sjunga en debutroll tillsammans med Sir Charles  Mackerras,  som ju har jobbat så otroligt mycket med många av våra  svenska stjärnor, t ex Elisabeth Söderström som jag beundrar mycket, och det känns som  att jag får ta över litet grann av  en tradition som relativt ung sångare och som Verdidebutant.

Kerstin Berggren

kerstin.berggren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".