Sture Lagerwall - ett skådespelarliv i bokform

Sture Lagerwall - teatergeni och busfrö - det är titeln på en ny bok skriven av Ulf Kjellström och som Lars Lönroth har läst.

(Sture Lagerwall - 1908 - 1964)

Ljudillustration: ur Sjöströms ”Markurells i Wadköping”

Victor Sjöström som gubben Markurell och Sture Lagerwall som pojken Johan i filmatiseringen av Hjalmar Bergmans ”Markurells i Wadköping” 1931. Det är filmhistoria, det! Det var också Sture Lagerwalls debut på vita duken. Sture Lagerwall, en av dessa flitiga och gudabenådade svenska skådespelare som sjunkit bort i glömskan men som nu väcks till liv tack vara en nyutkommen bok om honom skriven av Ulf Kjellström.

Det är ingen märkvärdig bok men den hjälper oss att minnas den spjuveraktige Lagerwall med sina fräknar och sitt röda hår och hans unika talang där den lättsamma humorn parades med det diaboliskt allvarsamma. Tydligt i filmer som ”Bombi Bitt och jag”, ”Lasse-Maja” och Bergmans ”Djävulens öga”. Tydligt också på teaterscenen där han under årens lopp visade upp ett brett register i pjäser av allt från Shakespeare och Strindberg till Oscar Wilde och Noel Coward.

Sture Lagerwalls mentor och fadersfigur var Gösta Ekman den äldre som redan 1927 sa till den då 19-årige eleven vid Oscarsteatern: -Vad ska det bli av dej, min gosse. Du är ju lika bra som jag!

Till det mest läsvärda i Kjellströms bok hör skildringen av hur Lagerwall fick kämpa för att hålla den egna Alléteatern vid Narvavägen i Stockholm på fötter under 50-talet innan han avslutade sin karriär vid Malmö Stadsteater med minnesvärda roller i Molières ”Den inbillade sjuke” och Tjechovs ”Körsbärsträdgården”. Lika fräck och vital som alltid var Lagerwall i sin sista filmroll som betjänten Pablo i ”Djävulens öga”, där Jarl Kulle som en i helvetet placerad Don Juan ber sin betjänt eskortera honom tillbaka till jorden.

Ljudillustration: ur Bergmans ”Djävulens öga”

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".