Ny rapport

Allt ovanligare med illegal streaming och nedladdning

2:12 min

Illegala sajter – för exempelvis film eller tv-serier – används allt mer sällan i Sverige. Det visar en ny undersökning från Patent och registreringsverket.

Antalet personer som tar del av exempelvis film, tvserier eller liknande via illegala tjänster på nätet har minskat rejält de senaste två åren, visar en ny SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av patent och registreringsverket.

– Många fler tittar på tv-serier och film idag, men färre från illegala sajter. Vi ser det som ett tydligt tecken på någon typ av attitydförändring. Problemet är givetvis fortsatt kvar, men det är ändå glädjande, säger Margareta Ternell, kommunikationsansvarig på patent och registreringsverket.

Användarantalet har rasat från 21 till 14 procent av befolkningen på två år – något som motsvarar flera hundratusen personer.

Siffran är generell, den gäller alltså sveriges befolkning i åldrarna 16-74 år, men det är framförallt de unga som slutat använda tjänsterna.

– I den yngre åldersgruppen, mellan 16-29 år, ser vi en minskning från 46 procent till 28 procent vad gäller användningen av illegala digitala tjänster. En tydligt attitydförändring, säger Margareta Ternell.

För tre år sedan fick Patent och regisreringsverket i uppdrag av regeringen att motverka användandet av illegala digitala tjänster och samtidigt öka kunskapen i den här frågan.

Bland annat tror de att en av deras informationskampanjer kan ha spelat en roll i minskningen.

– Jag tror att det är tydligt i den här mätningen att vi nog har påverkat då vi med den kampanjen riktade oss väldigt skarpt mot åldersgruppen 16-29. Det är också just där som attitydförändringen är störst, säger Margareta Ternell och fortsätter:

– Sen har det också kommit allt fler och bättre schyssta sajter som folk använder sig av. Så det är en kombination givetvis.

Undersökningen visar att det som ökar mest i betydelse är att sajten som används är laglig. Idag tycker nästan sex av tio (57 procent) att det är mycket viktigt att sajten är laglig, jämfört med 48 procent vid förra mätningen.