RECENSION – FILM

"La Belle Époque" – charmig fransk tidsresa till 1974

2:40 min

Den franske regissören Nicolas Bedot är besatt av långa äktenskap. I sin nya film låter han huvudpersonen lajva 70-talet för väcka liv i gamla känslor.

Titel: "La Belle Époque"
Regi: Nicolas Bedos
Manus: Nicolas Bedos
Skådespelare: Daniel Auteuil, Doria Tillier, Fanny Ardant m.fl.
Genre: Drama/komedi
Betyg: 3 av 5

Victor är på fest, han börjar bli gammal, är djupt deprimerad, hustrun är otrogen och nu har han betalat 20.000 euro per dygn för att återskapa några lyckliga dagar på 70-talet. Komplett med rinnande stearinljus i vinflaskor, gungande soul och gott om gräs. Och en rödhårig, långbent och lite småtokig fransk drömtjej. Tänk Betty Blue men med kort roströd manchesterkjol.

Regissören Nicolas Bedot verkar vara besatt av tidens gång och vad den gör med psyket och kärleken. Även hans förra film ”Herr och fru Adelman” handlade om ett evighetslångt äktenskap, fyllt av lögner och missförstånd. Och Victor i ”La Belle Époque” är så livstrött och desperat att när han blir erbjuden att göra en tidsresa, så tackar han ja.

Det är ett galet eventföretag som iscensätter historiska ögonblick, med rekvisita, skådespelare och tidstroget uppbyggda miljöer. Man kan få sitta i möte med Hitler eller festa med Marie Antoinette. Men Victors önskemål är att få återuppleva kvarteren i Lyon där han träffade sitt livs kärlek 1974.

Det finns något som jag skulle vilja kalla franska bruksfilmer. De innehåller ofta lite enklare teknikkritik som: Varför tittar vi mer på våra mobiler än på varandra, kombinerat med klassiska cafésamtal och flåsiga otrohetsaffärer. Just denna film ”La Belle Époque” är lite extra allt, den är en fantasifull mix av filmen ”Truman show” och ”The Game”, en ganska skrämmande lek med verklighetens gränser. Knasig men tankeväckande.