coronaviruset

Folkhälsomyndigheten: Corona-oron vid evenemang är överdriven

1:39 min

Inställda bokmässor och stängda museer i Europa har skapat en överdriven oro i Sverige, berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Den nya Bondfilmens premiär skjuts upp i ett halvår. Bokmässor i London, Paris och Leipzig ställs in efter att utställare och besökare uteblir. Netflix, Apple och Amazon drar sig ur musik- film- och tech-festivalen South by Southwest. Och nu meddelar Ultra Music festival i Miami att det inte blir någon festival i år.

Det har påverkat bilden av coronavirusets spridning i Sverige, berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid folkhälsomyndigheten.

– Just nu i Sverige får man bilden av en överdriven oro. För vi har ingen cirkulerande smittspridning. Det finns ingen anledning att vara orolig, säger han.

Många svenska arrangörer hör av sig till myndigheten för att få råd, vissa undrar om de ska fortsätta med evenemangsplanerna eller inte.

– Särskilt vid lite större evenemang så är det bra att vi har kontakt. De vill ha mera råd. Om det är rimligt att fortsätta.

Råden myndigheten ger är att om man väntar sig många besökare från länder med smittspridning så ska man vara noggrann med information, man ska lätt kunna tvätta händerna och upprätta en kontakt med lokal sjukvård, berättar Tegnell.

När allt fler evenemang ändrar sina planer, finns det en risk att det uppfattas som att smittspridningen har växt.

– En del event ställs in för att inte folk kommer. Men då är det viktigt att vara tydlig med att det är därför de ställer in, inte för att de är oroliga för smittspridning.